Οι ΗΠΑ σπρώχνουν τη Ρωσία προς τη χρεοκοπία

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 40 ημέρες και η Δύση κλιμακώνει τις κυρώσεις της κατά της Μόσχας για την εισβολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ωθούν τη Ρωσία στο χείλος μιας πιθανής χρεοκοπίας, εμποδίζοντας τη χώρα να πληρώσει τους κατόχους των κεφαλαίων χρέους που μόλις έληξαν.

Οι ΗΠΑ εμπόδισαν τη Ρωσία να καταβάλει στους κατόχους ομολόγων της περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια τη Δευτέρα από αποθεματικά που διατηρεί η χώρα σε τράπεζες που εδρεύουν στις ΗΠΑ, αναγκάζοντας ενδεχομένως το Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει τα άλλα αποθέματά του σε δολάρια για να αποπληρώσει το χρέος.

Εάν η Ρωσία δεν πραγματοποιήσει αποπληρωμή χρέους χρησιμοποιώντας τα δολάρια στα οποία έχει πρόσβαση η κυβέρνησή της, η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία κρατικού χρέους αναλύει σε σχετικό δημοσίευμα το Newsweek.

«Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για να πραγματοποιήσει η Ρωσία πληρωμή χρέους», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι με το μέτρο αυτό «η Ρωσία θα πρέπει να επιλέξει να αδειάσει όσα αποθέματά σε δολάρια της απομένουν ή να χρησιμοποιήσει τα νεοεισερχόμενα έσοδα ή να κάνει στάση πληρωμών.

Ως μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι ΗΠΑ πάγωσαν την πρόσβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας σε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνάλλαγμα και αποθέματα χρυσού που διατηρούνται σε τράπεζες των ΗΠΑ. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών επέτρεπε στη ρωσική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια για να πραγματοποιήσει πληρωμές χρέους σε δολάρια κατά περίπτωση.

Τη Δευτέρα, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αποτρέψει τη Ρωσία από το να το κάνει αυτό καθώς κατέστη απαιτητή η πληρωμή κεφαλαίου 552,4 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα ομόλογο που έληγε. Μια ξεχωριστή πληρωμή κουπονιού 84 εκατομμυρίων δολαρίων έληγε επίσης τη Δευτέρα σε ένα κρατικό ομόλογο του 2042 σε δολάρια.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει αποφύγει μια χρεοκοπία κρατικού χρέους παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν σημαντικές κυρώσεις στην κυβέρνηση του προέδρου Πούτιν. Αυτά περιλαμβάνουν την αποκοπή της Ρωσίας από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT και την απαγόρευση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία από τις ΗΠΑ.

Εάν η Ρωσία δεν πραγματοποιήσει τις πληρωμές εντός του απαιτούμενου χρονικού πλαισίου ή εάν η χώρα πληρώσει σε ρούβλια αντί για άλλα νομίσματα όπως το δολάριο και το ευρώ, θα προέκυπτε αθέτηση υποχρεώσεων.

Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις, όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά ενδεχομένως και για τις διεθνείς αγορές. Η Ρωσία έχει συνολικά 15 διεθνή ομόλογα σε κυκλοφορία με συνολική ονομαστική αξία περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί